Мусака от лозови сармички :)

Новата ми измишльотина се получи много вкусно :) Страшно съм доволна !
Всичко, което се слага в лозовите сармички се слага и тук + заливка за мусака.
Необходимите продукти са : кайма - около 500гр. , ориз - една голяма чаша, глава лук, 3 скилидки чесън, малко сухи чушки- около една шепичка, олио, черен пипер, сол и чубрица и малко лют пипер. За заливката - едно кисело мляко, едно яйце, половин ч.ч. брашно, сол и черен пипер.
Лукът и чесънът се нараязват на дребно и се запържват до златисто в предварително загрятото олио, прибавя се  ориза и след около 2 мин. и каймата и се бърка докато стане на малки гранулки. Лозовите листа се нарязват на малки парченца- квадратчета см на см, но задължително си вземете линийка, да си ги измерите :). Прибавят се и те към сместа, заедно със сухите чушки, разбърква се още малко и се сипва една чаша вода. И започваме да прибавяме подправките-черен пипер, както знаете аз обичам повечко, люто пиперче-мъничко, сол, чубрица и малко кимион. Слага се в загрята фурна на 250 градуса и се сипват още 2 чаши вода и още малко олио. Пече се докато ориза, поеме цялата вода, като периодично се разбърква. След това заливаме със заливката, която в случая я направих с едно яйце, бурканче кисело мляко и 2-3 големи супени лъжици брашно, черен пипер и сол на вкус. Пече се до златисто и се сервира с кисело мляко.



 PS: Същият страхотен вкус като на лозовите сармички, като изключим сръткавото завиване + кората на мусаката :)

              Да ви е вкусно !!!

Коментари

  1. Много ми хареса лозовата ти мусака! Вече ти ще готвиш!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар