Яхния от гъби с домати

Днешното ми предложение е постна яхнийка с гъби и домати. Подходяща е за основно ястие или като гарнитура към червени меса. Необходими са ви поне 500 грама гъби (печурки), около 5 големи домата, глава лук-по-голяма, 3 скилидки чесън, олио, черен пипер, сол и малко бабина душица. В дълбок тиган се слага олио и когато се нагорещи се прибавят лукът и чесънът, нарязани на ситно и гъбите, наразани на кубчета или по дължина. Запържват се доста време, поне 20 мин. преди да се добавят и нарязаните на ситно домати, и след това още околко половин час или докато се изпари почти цялата течност и остане само малко сосче. След като добавите доматите се посолява, слага се черен пипер и мъничко бабина душица. Опитайте го и ако ви се стори много киселко може да добавите лъжичка- две мед, не се усещат така както захарта, но убиват киселината, която лично аз не обичам. Ако пък искате да ви е по-профирно и киселко ястието, не слагайте мед :). Имайте предвид, че си намалява обема поне 2 пъти. След като се свали от котлона се гарнира с магданоз или пресен босилек.



Коментари