Шоколадова торта с орехи

Еми поизмъчих се днес, цялата кухня беше в шоколад и не само ...

След промените и гооооолемите импровизации днес рецептата се превърна в това :

За блата ( форма за блатовe с d 26 см. )
3 яйца
350гр, брашно
200 гр масло
200 гр захар
2 с.л. какао.
1 ч.л. бакпулвер
половин шоколад,
една шепа орехи

                                                              За крема :


3 яйца
 250 гр. мляко
 един шоколад
 3 с.л брашно
50 гр. масло
100гр захар

За глазурата:
един шоколад
50гр масло
100 гр мляко.

Такааа, почваме с блата.
Необходима ни е форма за блатове с d 26 см. Фурната е загрята на 180 гр. предварително.
В дълбока купа разбиваме маслото и захарта, като постепенно добавяме един по един жълтъците.Миксерът е на средна скорост. След като разбием и последния жълтък, намаляваме скоростта и започваме със сухите съставки, бакпулвера, какаото и брашното постепенно, като периодично добавяме и млякото. След като всичко е разбито, ни останаха само белтъците, разбиваме ги на сняг с малко захар и ги прибавяме. На мен този път не ми се получи, макар че яйцата бяха топли, но пак стана блатът, така че не се притеснявайте много :). След като всичко вече е готово, изсипваме сместа във формата, която е предварително намаслена и покрита с брашно. Слагаме във фурната и печем околко 45 мин.

Крем :
 Кремът е доста импровизиран, защото честно казано ме домързя да отида отново до магазина за още мляко и яйца. Но с останалите продукти го сглобих доста успешно. Всички съставки се разбиват с миксера и след това се слагат на котлона, който е на средна температура и се бърка интензивно, докато се сгъсти и стане на крем. Ако стане на бучки, може да го замаскирате, като сложите натрошени орехчета. ;)

Глазура :

Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в дълбок съд на котлона. Прибавяме маслото и бъркаме, докато всичко се разтопи. Прибавяме постепенно и млякото, бъркаме още малко и е готово.

Блатът трябва да се проверява след 35тата мин. с клечка за зъби и когато остане суха, е готов .
След като го извадим, го оставяме за 5мин. да се отвърне и го освобождаваме от формата. Обръщаме го върху твърда повърхност и го чакаме да поизстине. И сега идва най-трудната част-да разрежем блата. С нож, с конец, много е трудно, но някак си успях. По средата между двата блата мажем крема. Горният блат трябва да е този, който е бил в дъното на формата и тази част да е най-отгоре на тортата. Набучваме я лекичко с клечката за зъби и изливаме внимателно глазурата. И правим " Фиююю " !!!
Декорираме с начукани орехи и стърготини шоколад или както искате :)



Да ви е сладко !!!


Коментари