Гроздов пай :)

В сезона на гроздобер и вино нявсякъде, нямаше как да не оползотворя част от гроздето, което имаме. Ще си призная че не ми е от най-любимите плодове, но в приложението, което му намерих, определено мнооого ми харесва :)

Необходими продукти :    



125 гр. масло                                                                  
300 гр. брашно
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. захар

- за плънката:

1 кг. грозде
2 чаши вино-червено ( Bulgarian heritage )
2 с.л. грис
100 гр. захар
канела, карамфил, черен пипер



Тестото се прави много лесно.  100 гр. от маслото, брашното, яйцата, бакпулвера и захарта се смесват в купа и се бъркат докато стане трошливо тесто, след което се замесва на топка и се оставя в хладилника за 30мин.
             
В дълбок съд се загрява останалото масло
 ( 25 гр.), слага се гроздето, виното, захарта и подправките ( на вкус, като черния пипер е съвсем мъничко, само една идея ) и се задушават около 15-20 мин. След като се свали от огъня се прибавят двете супени лъжици грис и се разбърква хубаво.

Разточваме тестото във формата на кръг, върху предварително изрязана хартия за печене. Тестото трябва да покрива и стените на формата или тавата, така че, трябва внимателно да го разточим. Изсипваме плънката отгоре и печем  20 мин. на 200 градуса, а следващите 15-20 мин. на 180 градуса. Трябва да има кафеникаво-златист загар, когато го извадим. Сервира се добре охладено, гарнирано със синьо сирене или черен шоколад и другата чаша вино :)

Забележка : Не се препоръчва за малки деца :)





Коментари