Зеленчуков киш, без яйца и сирене

Много отдавна се канех да го направя този така известен киш ииии най-накрая се случи.
За тестото са ви необходими 125гр. брашно, 125 гр. масло, 1 яйце, сол, ким. А останалото е каквото ви душа иска или каквото има в хладилника. В рецептите, който четох пишеше, че е лесно ястие, приготвяно, когато френските домакини ги е мързяло и са изразходвали всички останали продукти. Ми така си е. По принцип в плънката се слагат, яйце, сирене, сметена, но тъй като съм на 90 дневна диета, днес не мога да ям белтъчини :)




Тестото се приготвя доста лесно. Маслото се рендосва, докато е студено, прибавят се брашното и яйцето, щипка сол и малко ким от мен и се замесва на тесто, гладко и плътно. Оставя се в хладилника за половин час, след което се разточва с точилка, слага се в тавичка, покрита с хартия за печене, като тестото се залепва и по стените, да покрие цялата вътрешност на тавата.
Отгоре се слагат зеленчуците, моите бяха, главичка лук, домат, кисели краставички, маслини. Всичко се реже на шайби и се реди в тавичката. Плънката не трябва да е един ред, като за пица например, а да си напълним хубаво тавата. Поръсва се малко зехтин, сол и черен пипер и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, около 40 мин.


Добър апетит :)

Коментари

Публикуване на коментар