Пъстърва на фурна с пюре от зеленчуци

Изключително леко и вкусно ястие подходящо за летните жеги или когато не ви се яде, но все пак трябва :)
Необходими продукти за 4 порции :
4 пъстърви, средно големи, изчистени
3 тиквички
1 домат
1 глава лук
3 моркова
1 картоф
1 лимон
зехтин, черен пипер, сол

Рибата се осолява и се поръсва с черен пипер и зехтин, като в коремчета нареждаме по 2 резенчета лимон. Нарязва се едната тиквичка, домата и лука на филийки и се нареждат във фолио, отгоре се слага рибата и се затваря добре. Всяка риба в индивидуално пакетче :) Нареждат се в тавичка и се пекат на 250 градуса, около 20 мин, след което се развива фолиото и се допичат още десетина мин.


За пюрето от зеленчуци са необходими останалите зеленчуци: тиквичките, картофа и морковите. Нарязват се и се варят в подсолена вода - 20 мин. или докато се сварят добре. Изцеждат се от водата (която между другото е вкусен зеленчуков бульон, който си запазих и ще го ползвам следващия път, когато варя ориз ;) ), добавят се 2 супени лъжици зехтин черен пипер и се пасират на пюре.

Може да се консумира и охладено :) Добър апетит !

Коментари