Пай с праскови

Много отдавна се каня да направя пай, но винаги ми се е струвало по-сложно от обикновения сладкиш с плодове. Еми, не е по-трудно. А, пък и изглежда доста ефектно :)

Необходими продукти :                         

125 гр. масло
300 гр. брашно
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. захар

- за плънката:

4-5 праскови
2 с.л. нишесте / грис / царевично брашно
1 ч.л. канела
1-2 щипки карамфил
100 гр. захар
2 с.л. прясно мляко

      В купа се изсипват брашното, бакпулверът, захарта, прибавя се и студеното масло. Разбърква се докато стане на трошливо тесто. Не е необходим миксер, вилицата върши перфектна работа. Слагат се и яйцата и се смесват хубаво докато стане гладко тесто. Ако тестото все още не е гладко може да прибавите мъничко мляко, или ако пък е прекалено меко, прибавете още брашно. Тестото трябва да е подходящо за размесване с точилка. Или както мама ми е казвала, трябва да е меко като мекичкото на ухото :) Слагаме тестото в хладилника за 30 мин. През това време си нарязваме прасковите на кубчета, добавяме нишестето, захарта, канелата и карамфила и разбъркваме хубаво.
Когато тестото се охлади, го разделяме на 2 части ( едната да е малко по-голяма ). Разточваме тестото, като трябва да се получи кръг с дебелина 3-4 mm. Покриваме кръгла тавичка с диаметър 26 см ( + - 2 см) с хартия за печене, която трябва да покрива и стените. След това разстиламе тестото по дъното и стените на тавичката. Не се притеснявайте, ако по ръбчетата не е много равномерно.




     Намазваме тестото с прясното мляко и изсипваме отгоре плънката. Останалото тесто също разточваме, със същата дебелина и го режем на лентички, които подреждаме кръстосано отгоре.
      Поръсваме лекичко със захар и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пече се 20 мин. на тази температура, а следващите 15-20 мин. на 180 градуса. Трябва да има кафеникаво-златист загар, когато го извадим. Сервира се добре охладено.



Да ви е сладко.




Коментари