Италиянски кюфтенца с доматен сос върху чеснова питка

Така и не можах да се сетя или да намеря как се казват тези италиянски кюфтенца, но съм почти убедена, че във всички италиянски филми свекървите правят такива и си имаха определено име... Ноооо и  италиянски кюфтенца с доматен сос пак става :)

Необходимите продукти за това уникално вкусно ядене са : 

За Кюфтенцата :
 500 гр. кайма-телешка или смесена
1 яйце
1с.л. настърган лук
2с.л. галета
1ч.л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
За соса
                                                                           
1 кг домати
2 с.л. настърган лук
3 скилидки чесън                         
сол и черен пипер
10 листа пресен босилек
1 ч.л горчица                                  

За питките

500 гр. брашно
1 кисело мляко
1 ч.л. сода
5  скилидки чесън
3 ч.л олио
1 с.л сол
1с.л. ким ( по желание)
зехтин за намазване


Първо се правят кюфтенцата. За целта обърквате каймата в дълбока купа с яйцето и останалите съставки и оформяте малки кюфтенца, малко по-големи от тези на супа топчета. Нареждате ги в намазнена тавичка и ги слагате в загрятата на 200 градуса фурна.

През това време си правим соса. Доматите се смилят с пасатор, примерно  и се слагат в дълбок тиган или тенджерка, в която са загряти предварително 3 с.л зехтин. Прибавя се лукът, чесънът-на пюре, подправките, без босилека. Оставя се да къкри поне 15 мин. и 2-3 мин. преди да се свали от огъня се слагат листата босилек, нарязани на дребно. Трябва да се изпари голяма част от соса и да се сгъсти, общо взето трябва да си намали количеството на половина. След това сосът се изсипва при кюфтенцата и се запича във фурната за още 5 мин.

Питките, могат да се заменят с паста или картофено пюре. Ако обаче ги изберете тях, ще има с какво да си топите от соса, който е божествен :) 
В дълбока купа се изсипва киселото мляко и содата и се оставя да шупне. Прибавят се яйцето, олиото и подправките, чесънът, нарязан на дребно и постепенно и брашното. Обърква се хубаво и докато стане на средно гъсто тесто. Ако е необходимо прибавете още брашно. Тестото се меси малко, след което се оставя да почине 30 мин. 
С намзнени в зехтин ръце, си късате от тестото топчица и я оформяте като питка или голяма мекица  и слагате на скарата за сандвичи. Може и в тавичка на 300 градуса. След като се опече питката я намазвате със зехтин и продължавате докато свърши тестото :) Кюфтенцата със соса се сервират отгоре. 

Емиии, много е вкусно ;)

Коментари

Публикуване на коментар