Пиле по средиземноморски с витаминозна салата

Необходими продукти ( за 6 порции)                               За салатата:
                                                                                              
6 големи пилешки бутчета                                                3 връзки магданоз
3 скилидки чесън ( 3 големи или 6 малки )                     3  средни домата
150 мл. бяло вино                                                              1 глава стар лук
Розмарин ( 4-5 стръка пресен или 2 с.л сух)                   Сока от 1 лимон
Горчица-6 ч. л.                                                                   Сол
Сол                                                                                      Зехтин
Зехтин                                                                               
                                                                                             



В голяма тава се сипва зехтин, около 4 с.л., нареждат се осолените бутчета, намазват се с по една ч.л. горчица всяко, слягат се смачканите с нож чеснови скилидки, поръсва се розмарина, 1/2 ч.ч. вода и се слага в предварително загрята на 250 градуса фурна. През около 15-20 мин се проверява, като, ако водата се е изпарила се добавя по още малко, взжното е дъното на тавата да не е сухо. На около 30-тата минута се изсипва и виното. Пече се около час, час и малко.

За салатата всички продукти се нарязват и объркват, като е важно да се махнат дръжките на магданоза, т.к са много твърди. Лукът се нарязва на лунички и се претрива лекичко със сол, за да си пусне сока. Салата се подправя със зехтин, може и да е малко повечко, сокът от един лимон и сол.

По принцип го мислех да е диетично и затова умишлено не си взех хляб, но следващия път ще поправя тази грешка. Сосът от пилето е безобразно вкусен и си плаче за мека питчица :)

Добър апетит и да ви е вкусно !

Коментари